مقدمه

در این درس خواهیم دید که چطور می‌توانیم یک اپلیکیشن کنسول را با استفاده از C# در محیط ویژوال‌استودیو ایجاد و اجرا کنیم. اگر کاربر لینوکس هستید و یا ترجیحتان این است که از Visual Studio Code برای توسعه‌ی اپ‌های .NET استفاده کنید، می‌توانید این درس را نادیده بگیرید و سراغ درس بعد بروید که یک اپ کنسول .NET را با استفاده از vscode ایجاد می‌کند.

نصب ویژوال استودیو روی ویندوز

بنا نداریم با توضیح گام‌به‌گام فرایند نصب ویژوال‌استودیو وقتتان را تلف کنیم. به وبسایت ویژوال‌استودیو بروید، فایل نصب این IDE را دانلود کنید و آن را اجرا کنید.

در زبانه‌ی Workloads گزینه‌های ASP.NET and web development و .NET desktop development را انتخاب کنید و بدون اینکه زبان پیش‌فرض (انگلیسی) و یا محل نصب اپ را تغییر دهید، روی گزینه‌ی Install کلیک کنید و صبر کنید تا پکیج‌های مورد نیاز دانلود و نصب شوند.

اگر به پکیج‌های دیگری نیاز دارید، می‌توانید آنها را هم انتخاب کنید، ولی دو پکیج بالا برای تست کدهای این دوره ضروری هستند. در ضمن، بعد از نصب ویژوال‌استودیو هم هر وقت بخواهید می‌توانید فایل نصب را مجدداً اجرا کنید و پکیج های دیگری را نصب کنید.

اگر با مشکلی در دانلود پکیج‌ها مواجه شدید، بدون اینکه فرایند نصب را کنسل کنید، یک VPN روشن کنید و نصب را ادامه دهید.

در درس قبل ما .NET SDK را نصب کردیم اما اگر هم این کار را انجام نمی‌دادیم، با نصب ویژوال‌استودیو این اتفاق به طور خودکار رخ می‌داد.

ایجاد اپلیکیشن

الان باید ویژوال‌استودیو روی سیستم ویندوزی شما نصب باشد. پس، آن را اجرا کنید و با طی کردن گام‌های زیر، یک اپ کنسول بسازید که پیغام HelloWorld را نمایش می‌دهد.

در صفحه‌ی ابتدایی، روی گزینه‌ی Create a new project کلیک کنید.

صفحه‌ی استارت ویژوال استودیو 2022

در باکس جستجوی صفحه‌ی باز شده عبارت console را وارد کنید و از لیست زبان‌ها C# و از لیست پلتفرم‌ها گزینه‌ی All platforms را انتخاب کنید. سپس، تمپلت Console App را انتخاب کرده و روی Next کلیک کنید. این تمپت، یک برنامه‌ی کنسول HelloWorld برای ما ایجاد خواهد کرد.

صفحه ایجادیک پروژه چدید در ویژوال استودیو

صفحه‌ای با عنوان Configure your new project باز می‌شود. در این صفحه عبارت HelloWorld را در باکس مربوط به Project name وارد کنید و روی Next کلیک کنید.

صفحه پیکربندی پروژه جدید در ویژوال استودیو

در کادر محاوره‌ای Additional information ابتدا .NET 8 را انتخاب کنید، سپس گزینه‌ی Do not use top-level statements را انتخاب کنید و روی Create کلیک کنید تا یک پروژه‌ی کنسول برای شما ایجاد شود.

به این ترتیب، ساختار پروژه ایجاد شده و کد لازم برای نمایش پیغام Hello, World! به طور خودکار در فایل Program.cs ایجاد می‌شود. اگر این فایل را باز کنید، خواهید دید که محتوای آن به صورت زیر است:

Copy Icon program.cs
namespace HelloWorld;

internal class Program
{
    static void Main(string[] args)
    {
        Console.WriteLine("Hello, World!");
    }
}

در این کد کلاسی با نام Program تعریف شده که شامل یک متد با نام Main() است. این متد نقطه‌ی ورود یا Entry point برنامه‌های اجرایی C# محسوب می‌شود که با اجرای اپ به طور خودکار فراخوانی می‌شود.

موقع ایجاد پروژه از شما خواستیم که گزینه‌ی Do not use top-level statements را تیک بزنید. ویژگی top-level statements که ما در اینجا از VS خواستیم که از آن استفاده نکند، یک ویژگی نسبتاً جدید است که باعث می‌شود کلاس Program و متد Main() ایجاد نشوند یا به عبارت بهتر، به طور ضمنی در برنامه ایجاد شوند و ما آنها را نبینیم.

درون متد Main() از کلاس Console و یک متد این کلاس با نام WriteLine() استفاده شده که یک رشته‌ی متنی را به عنوان آرگومان دریافت کرده و آن را در کنسول نمایش می‌دهد.

اجرای اپلیکیشن

تا اینجا یک برنامه‌ی کنسول ساده را در محیط ویژوال‌استودیو و با استفاده از یک تمپلت ایجاد کردیم و حالا قصد اریم این برنامه را اجرا کنیم.

در محیط VS ساده‌ترین راه برای اجرای یک اپ، استفاده از کلیدهای ترکیبی CTRL-F5 است. با فشردن این کلیدها خواهید دید که یک پنجره‌ی کنسول باز شده و پیغام Hello, World! در آن نمایش داده می‌شود. با فشردن یک کلید دلخواه می‌توانید از محیط کنسول خارج شوید.