مقدمه

بعد از یک آشنایی مقدماتی با فریمورک .NET و زبان C#، قصد داریم محیط توسعه‌ی اپ‌های C# را آماده کنیم. این کار شامل نصب .NET و یک ویرایشگر یا IDE مناسب برای C# است. خواهیم دید که چطور می‌توانیم .NET را روی پلتفرم‌های مختلف نصب کنیم و بهترین گزینه‌های مربوط به اتخاب IDE را هم بررسی می‌کنیم.

نصب .NET

برای تولید اپلیکیشن‌های .NET با استفاده از C# قبل از هر چیز باید .NET را نصب کنیم. به بیان دقیق‌تر، باید پکیج .NET SDK و .NET Runtimes را نصب کنیم. در فصل قبل در مورد ماهیت Cross Platform فریمورک .NET صحبت کردیم و گفتیم که امکان نصب .NET روی ویندوز، مک و لینوکس وجود دارد. در این درس، نحوه‌ی انجام این کار را خواهیم دید.

نصب .NET روی ویندوز

برای نصب .NET روی سیستم‌عامل ویندوز، کار ساده‌ای داریم. کافیست به صفحه‌ی www.dot.net برویم و روی دکمه Download کلیک کنیم. در این سایت، سیستم عامل و معماری ما شناسایی شده و آخرین نسخه‌ی LTS از .NET SDK برای این معماری و سیستم‌عامل به ما پیشنهاد می‌شود. می‌توانیم به راحتی آن را دانلود و نصب کنیم. به علاوه، لینکی با عبارت All .NET X Downloads نیز نمایش داده می‌شود، تا در صورت تمایل، ورژن دیگری را نصب کنیم.

دانلود .NET از سایت dot.net

با دانلود و نصب ورژن مورد نظر، .NET Runtimes نیز به همراه .NET SDK روی سیستم ویندوزی ما نصب خواهد شد. برای اطمینان از این موضوع، می‌توانیم از ابزار dotnet CLI استفاده کنیم. کامندهای جدول زیر را ببینید.

دستور کاربرد
dotnet --version ورژن .NET SDK در حال استفاده را نمایش می‌دهد.
dotnet --list-sdks لیست همه‌ی ورژن‌های نصب‌شده از .NET SDK را نمایش می‌دهد.
dotnet --list-runtimes لیست .NET Runtimes نصب‌شده را نمایش می دهد.
dotnet --info اطلاعات مربوط به .NET را نمایش می‌دهد.

دستور dotnet -–version را در PowerShell یا CMD اجرا کنید. اگر .NET به درستی نصب شده باشد، باید ورژن آن در خروحی نمایش داده شود. سایر دستورات جدول بالا را نیز اجرا کنید و نتیجه را ببینید.

نصب .NET روی ویندوز به روش‌های دیگر

در اینجا با ساده‌ترین روش برای نصب .NET SDK آشنا شدیم و دیدیم که در این روش، نیاز به نصب جداگانه‌ی .NET Runtimes نیست. در وبسایت dot.net روش‌های دیگری هم برای نصب .NET ذکر شده که در صورت تمایل، می‌توانید از آنها استفاده کنید. یکی از این روش‌ها استفاده از ابزار Winget است. به علاوه، روش نصب از طریق PowerShell به صورت دستی و یا با استفاده از اسکریپت‌های آماده نیز شرح داده شده است. اما باید توجه داشته باشید که در این روش‌ها، باید علاوه بر .NET SDK به صورت جداگانه .NET Runtimes را نیز نصب کنید.

نصب .NET روی لینوکس

برای نصب .NET روی یک توزیع لینوکسی می‌توانید از یکی از دو روش زیر استفاده کنید.

در روش اول، مشابه همان چیزی که در مورد ویندوز دیدیم، عمل می‌کنیم. یعنی به وبسایت dot.net می‌رویم و پکیج پیشنهادی را دانلود و نصب می‌کنیم. برای مثال، اگر سیستم‌عامل ما Ubuntu باشد، یک پکیج .deb ارائه می‌شود که آن را دانلود کرده و با استفاده از کامند sudo dpkg -i <file>.deb نصب می‌کنیم.

اما روش دیگر، این است که پکیج Snap مربوط به .NET را نصب کنیم. البته مطابق گفته‌ی خود مایکروسافت، پکیج‌های Snap می‌توانند ناسازگاری‌‌هایی با سایر ابزارهای .NET داشته باشند و بنابراین، بهتر است از این روش استفاده نکنیم.

انتخاب یک IDE

قبل از شروع کدنویسی، به یک ویرایشگر کد یا یک IDE نیاز داریم. مایکروسافت، گزینه‌های زیر را ارائه می‌دهد.

  • Visual Studio: یک IDE قدرمتند و دارای امکانات فراوان برای ویندوز.
  • Visual Studio Code: یک IDE هوشمند و پرطرفدار برای ویندوز، مک و لینوکس.
  • GitHub Codespaces: یک ویرایشگر آنلاین که در واقع، ورژن تحت وب Visual Studio Code است.

علاوه بر اینها، مواردی هم توسط سایر شرکت‌ها تولید شده و در دسترس ما قرار دارد که مهمترین آنها JetBrains Rider است.

در دو درس بعد، خواهیم دید که چطور می‌توانیم از Visual Studio و Visual Studio Code برای ساخت اپلیکیشن‌های C# استفاده کنیم.